Smetana Trio, grundades år 1934 av den legendariske tjeckiske pianisten Josef Páleníček, är idag en av de främsta tjeckiska ensemblerna. År 2024 firar Smetana Trio 90-årsjubileum av grundandet. Den kan ses ofta på ledande konsertscener både i Tjeckien (Pragvåren, Janáčeks maj, Moravian Autumn, Concentus moraviae, Malá Strana Chamber Festivities, Lipa Musica) och utomlands (Frankrike, Tyskland, Schweiz, Storbritannien, Benelux). , Italien, Slovenien, Kroatien, Japan, Brasilien, USA, Kanada, Sydamerika, Sydkorea, Egypten). För mer information här
Anders Carlsson, fil. dr i musikvetenskap, har haft olika anställningar vid Göteborgs universitet som bl.a. forskningssamordnare vid Högskolan för scen och musik, föreståndare för Göteborg Organ Art Center och prefekt vid Högskolan för design och konsthantverk, HDK.
Han var huvudredaktör för Svensk tidskrift för musikforskning 1999–2008.
I sin doktorsavhandling ”Handel och Bacchus eller Händel och Bach?” beskriver han hur framväxten av ett professionellt orkesterliv ledde till att Göteborgs symfoniorkester blev den första professionella symfoniorkestern i landet när den bildades 1905.
Öhrström (prof em i musikhistoria) kommer från Öresunds strand och jag har ägnat
mig åt musik och att läsa och skriva artiklar och böcker. Utbildade mig först till
musikdirektör och pianopedagog.
Disputerade sedan vid musikvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet 1987 och efter det har jag undervisat i musikhistoria vid Kungl Musikhögskolan, Stockholm.
Böcker är bland andra doktorsavhandlingen (1987), Elfrida Andrée. Ett levnadsöde (1999). Senaste boken handlar om salonger och sällskapsliv i Europa 1600-1900 och har titeln Alla
fredagsaftnar samlades man (2022).
Sebastian Durán är född och uppvuxen i Kristianstad men är för tillfället bosatt på Wanås i Skåne. Han har en examen i klassisk sång från Musikhögskolan i Malmö och examen från Operahögskolan i Stockholm. Han har bl a sjungit vid Malmö Opera, Folkoperan, Kungliga Operan i Stockholm, Copenhagen Opera Festival, Arktisk Opera i Tromsø, Aldeburgh Festival i England, samt med Sveriges Radios Symfoniorkester och Norrköpings Symfoniorkester. Bland de stipendier Sebastian erhållit kan nämnas Kungliga Musikaliska Akademiens Stipendium åren 2021, 2020, 2019, 2017, 2014, 2013, 2012, Barbro Salén-stipendiet 2016, Familjen John Andersson i Anderslövs Stiftelse 2015, Joel Berglund-stipendiet 2012 och Kristianstads Kulturstipendium 2007.
Under säsongen 2023/24 gestaltade han rollen som Dandini i Rossinis komiska opera Askungen på Folkoperan i Stockholm, Doktor Falke i Läderlappen i Konsertladan i Vattnäs, samt rollen som Pierre Paillot i Malmö Operas turnéföreställning Maskerad.
Den italienska pianisten Valentina Lombardo började spela piano när hon var fyra år gammal och visade omedelbart medfödda musikaliska färdigheter som ledde till att hon, bara några år senare, vann andrapriset vid den XIII "Città di Genova"-pianotävlingen.
Hon fortsatte sina studier vid G. Verdi-konservatoriet i Turin (Italien), där hon tog examen i piano med högsta betyg och efteråt erhöll det akademiska diplomet på andra nivån.
Hon fullkomnade sig själv på Ecole Normal A.Cortot i Paris (Frankrike) och gick på "Cours Professionnel Superieur" i Nelson Delle-Vigne Fabbris klass.
Valentina Lombardo är vinnaren av ett flertal internationella stipendier och vann 2009 det första totalpriset vid "Città di Ozegna" Piano Competition.
Hon uppträder regelbundet, både som solist och i kammarensembler, i Frankrike, Italien och Belgien. För mer information här
Bernt Wilhelmsson växte upp på Orust och började spela piano och dragspel som nioåring. Efter pianolärarexamen vid Ingesunds Musikhögskola följde pianostudier på Musikhögskolan i Göteborg
För Stefan Bojsten och Ingemar Bergfelt, och senare i London för prof. Irina Zaritskaja och i Wien för Noel Florez
Han debuterade som solist i Beethovens ”Kejsarkonsert” tillsammans med Göteborgs Symfoniker 1997. Han har framfört pianokonserter av Mozart, Beethoven, Rachmaninov, Schumann, Gershwin, Stenhammar och Stravinsky. Bernt konserterar frekvent med pianoaftnar, kammarmusikkonserter och som ackompanjatör.
Som orkesterpianist är han ofta anlitad av GöteborgsOperans orkester.
Bernt har konserterat i Norden, Skottland, Frankrike, Tjeckien, USA, Kanada, Baltikum, Island, Argentina och har under sina konsertbesök spelat in för musikradion i Estland, Lettland, Norge och vid en rad tillfällen för Sveriges Radio P2. Bernt kan höras på skivbolaget Intim Musik med pianomusik av W. Stenhammar och E. Sjögren samt på Nilento Records med musik av Claude Debussy. Bernt medverkar även som pianist i SVT,s drama Mohlanders.
Bernt är Lektor på Högskolan för Scen och musik i Göteborg, där han själv en gång tog sin solistdiplomexamen.
Sara Trobäck, violinist - konsertmästare och kammarmusiker, började spela fiol vid fem års ålder. Som sextonåring antogs hon vid Musikhögskolan i Göteborg, där hon studerade för Tibor Fülep men gav sig två år senare av till London. I den engelska huvudstaden började Sara studera vid the Royal Academy of Music för Gyorgy Pauk och utsågs i samband med sin examenskonsert 2001 att ta emot utmärkelsen Dip. RAM Diploma och the Dove Price.
Sara har deltagit i mästarkurser för bl a Lord Yehudi Menuhin, Ruggerio Ricci, Joshua Bell och brittisk TV filmade ett spännande musikaliskt möte mellan Sara och den ryske violinvirtuosen Maxim Vengerov. Programmet har sänts runtom i världen.
Sara konserterar som solist och kammarmusiker både i Sverige och utomlands. Hon har varit solist med bl. a Göteborgs Symfoniker, Svenska Kammarorkestern, Stockholms Sinfonietta och Helsingborgs Symfoniorkester.
2010 uruppförde Sara en violinkonsert av Johannes Jansson som tillägnats henne och Göteborgs Symfoniker.
Londondebuten skedde sommaren 1999 då hon framförde Tchaikovskys Violinkonsert med the London Soloists i St. Martin-in-the-Fields. Konserten blev en succé och de två följande säsongerna återvände hon för att vara solist med samma orkester, då i Brahms Dubbelkonsert i Queen Elisabeth Hall och senare Beethovens Violinkonsert. Sara har även konserterat i Skottland, Tyskland, Frankrike, Spanien, Portugal och Kina.
2002 bildade Sara tillsammans med solocellisten Claes Gunnarsson och pianisten Per Lundberg Trio Poseidon. Trion har bl a spelat in två CD skivor varav en tillsammans med Göteborgs Symfoniker och Neeme Järvi, Beethovens Trippelkonsert.
Sedan 2002 är Sara Konsertmästare i Göteborgs Symfoniker.
2008 valdes hon in som ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien.
Sara spelar på en G B Guadagnini som lånas ut av Järnåkerfonden.
Den svenskfödda konsertpianisten Helena Ha-Young Sul har sina rötter i Korea och Japan.
Helena Ha-Young Sul, en hängiven och etablerad konsertpianist och lärare/coach, bjuds regelbundet in som jurymedlem och lärare i mästarklasser och pianotävlingar nationellt och internationellt. Efter studier vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn, the Royal Academy of Music i London och solistklassen vid Conservatoire de Musique i Genève har hon framträtt som konsertpianist och som kammarmusiker i USA, Frankrike, Montenegro, Kroatien, Italien, Schweiz, Tyskland, England, Kina och Sydkorea. Hon har framträtt i musikfestivaler som Piano en Saintonge i Frankrike och Båstads kammarmusikfestival samt Nuoro Music Festival i Italien.
Sedan 2010 är hon grundare och konstnärlig ledare för Göteborgs pianofestival i Sverige.
Hennes passion för att arrangera evenemang och aktiviteter för unga musiker har etablerat olika evenemang. Som konstnärlig chef bjuder hon in musiker från hela världen.
För mer information här
Claes Gunnarsson har som solist, kammarmusiker, orkestermusiker och lärare turnerat över hela världen. Han fick en rivstart i karriären efter att han i unga år debuterade som solist i Dvoraks Cellokonsert tillsammans med Göteborgs Symfoniker och blev därefter inbjuden som solocellist. En position som han har haft sedan 1999. Claes har gett solokonserter i bl a Wigmore Hall, Queen Elisabeth Hall, St Petersburg Philharmonie, Shanghai Symphony Hall, Seoul Arts Center och Singapore Symphony Hall samt gästat de ledande internationella festivalerna som La Folle Journée i Nantes, Music@Menlo i Kalifornien, Mecklenburg-Vorpommern-festivalen och Yuri Temirkanovs vinterfestival i St Petersburg tillsammans med dirigenter som Neeme Järvi, Alexander Lazarev, Mihail Jurowski, Christian Zacharias och Christopher Warren-Green. Claes är verksam som lärare på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Han spelar på en cello av David Tecchler 1707 som är ett generöst lån av Järnåkerfonden. För mer info här