top of page
IMG_0156.jpeg
Smetana Trio, grundades år 1934 av den legendariske tjeckiske pianisten Josef Páleníček, är idag en av de främsta tjeckiska ensemblerna. År 2024 firar Smetana Trio 90-årsjubileum av grundandet. Den kan ses ofta på ledande konsertscener både i Tjeckien (Pragvåren, Janáčeks maj, Moravian Autumn, Concentus moraviae, Malá Strana Chamber Festivities, Lipa Musica) och utomlands (Frankrike, Tyskland, Schweiz, Storbritannien, Benelux). , Italien, Slovenien, Kroatien, Japan, Brasilien, USA, Kanada, Sydamerika, Sydkorea, Egypten). För mer information här
IMG_0830.jpeg
Anders Carlsson

Anders Carlsson, fil. dr i musikvetenskap, har haft olika anställningar vid Göteborgs universitet som bl.a. forskningssamordnare vid Högskolan för scen och musik, föreståndare för Göteborg Organ Art Center och prefekt vid Högskolan för design och konsthantverk, HDK.

Han var huvudredaktör för Svensk tidskrift för musikforskning 1999–2008.

I sin doktorsavhandling ”Handel och Bacchus eller Händel och Bach?” beskriver han hur framväxten av ett professionellt orkesterliv ledde till att Göteborgs symfoniorkester blev den första professionella symfoniorkestern i landet när den bildades 1905. 

PWDS8750.jpeg
Eva Öhström

Öhrström (prof em i musikhistoria) kommer från Öresunds strand och jag har ägnat

mig åt musik och att läsa och skriva artiklar och böcker. Utbildade mig först till

musikdirektör och pianopedagog.

Disputerade sedan vid musikvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet 1987 och efter det har jag undervisat i musikhistoria vid Kungl Musikhögskolan, Stockholm.

Böcker är bland andra doktorsavhandlingen (1987), Elfrida Andrée. Ett levnadsöde (1999). Senaste boken handlar om salonger och sällskapsliv i Europa 1600-1900 och har titeln Alla

fredagsaftnar samlades man (2022).

bengt-forsberg-1.jpg
Bengt Forsberg

Bengt Forsberg föddes 1952 i Edsleskog. Han siktade först på att utbilda sig till organist, men bytte under vägen till piano. Efter fortsatta pianostudier i Köpenhamn och London påbörjade han en karriär som konsertpianist – inte sällan med sådana relativt okända och utmanande tonsättare som Charles Alkan och Kaikhosru Sorabji på repertoaren.

Under många år har han också varit Anne Sofie von Otters ständiga musikaliska följeslagare i en lång rad uppmärksammade inspelningar på bland annat Deutsche Grammophon.

Den uppmärksammade CD:n Neglected works for piano presenterar en lång rad verk av tonsättare som oförskyllt hamnat i skymundan, däribland Amy Beach, Vítĕzslava Kaprálová, Ruth Sofia Almén och Grażyna Bacewicz.

IMG_8474_edited.jpg

Den svenskfödda konsertpianisten Helena Ha-Young Sul har sina rötter i Korea och Japan.

Helena Ha-Young Sul, en hängiven och etablerad konsertpianist och lärare/coach, bjuds regelbundet in som jurymedlem och lärare i mästarklasser och pianotävlingar nationellt och internationellt. Efter studier vid Musikkonservatoriet i Köpenhamn, the Royal Academy of Music i London och solistklassen vid Conservatoire de Musique i Genève har hon framträtt som konsertpianist och som kammarmusiker i USA, Frankrike, Montenegro, Kroatien, Italien, Schweiz, Tyskland, England, Kina och Sydkorea. Hon har framträtt i musikfestivaler som Piano en Saintonge i Frankrike och Båstads kammarmusikfestival samt Nuoro Music Festival i Italien.

Sedan 2010 är hon grundare och konstnärlig ledare för Göteborgs pianofestival i Sverige.

Hennes passion för att arrangera evenemang och aktiviteter för unga musiker har etablerat olika evenemang. Som konstnärlig chef bjuder hon in musiker från hela världen. 

För mer information här

V Lombardo.jpeg

Den italienska pianisten Valentina Lombardo började spela piano när hon var fyra år gammal och visade omedelbart medfödda musikaliska färdigheter som ledde till att hon, bara några år senare, vann andrapriset vid den XIII "Città di Genova"-pianotävlingen.

Hon fortsatte sina studier vid G. Verdi-konservatoriet i Turin (Italien), där hon tog examen i piano med högsta betyg och efteråt erhöll det akademiska diplomet på andra nivån.

Hon fullkomnade sig själv på Ecole Normal A.Cortot i Paris (Frankrike) och gick på "Cours Professionnel Superieur" i Nelson Delle-Vigne Fabbris klass.

Valentina Lombardo är vinnaren av ett flertal internationella stipendier och vann 2009 det första totalpriset vid "Città di Ozegna" Piano Competition.

Hon uppträder regelbundet, både som solist och i kammarensembler, i Frankrike, Italien och Belgien. För mer information här

tobias_MB-1887.jpeg

Tobias Ringborg har etablerat sig både i operahus och på konsertestraderna, som dirigent, solist och kammarmusiker. Karriären inleddes 1994 då han vann Solistpriset. Samma år tog han solistdiplom vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och violinstudierna avslutades därefter på Juilliard School i New York. Ringborg har framträtt med samtliga svenska och en rad skandinaviska orkestrar, ofta både som solist och dirigent, och spelat in ett tjugotal skivor. Han spelar på en Gagliano-violin, utlånad av Järnåkerstiftelsen.

Som dirigent debuterade han 2000 och har sedan dess haft en tyngdpunkt inom opera. Han har varit tätt knuten till Kungliga Operan samt lett produktioner vid bl a Malmö Opera, Göteborgsoperan, Den Norske Opera, Den Jyske Opera, Oper Leipzig, Scottish Opera, Welsh National Opera, Opera North, Garsington, New Zealand Opera och State Opera of South Australia. 2010 mottog han Herbert Blomstedts dirigentpris av Kungl. Musikaliska akademien, där han sedan 2011 är ledamot.

a6e3hb-claesgunna-master.jpg
Claes Gunnarsson

Claes Gunnarsson har som solist, kammarmusiker, orkestermusiker och lärare turnerat över hela världen. Han fick en rivstart i karriären efter att han i unga år debuterade som solist i Dvoraks Cellokonsert tillsammans med Göteborgs Symfoniker och blev därefter inbjuden som solocellist. En position som han har haft sedan 1999. Claes har gett solokonserter i bl a Wigmore Hall, Queen Elisabeth Hall, St Petersburg Philharmonie, Shanghai Symphony Hall, Seoul Arts Center och Singapore Symphony Hall samt gästat de ledande internationella festivalerna som La Folle Journée i Nantes, Music@Menlo i Kalifornien, Mecklenburg-Vorpommern-festivalen och Yuri Temirkanovs vinterfestival i St Petersburg tillsammans med dirigenter som Neeme Järvi, Alexander Lazarev, Mihail Jurowski, Christian Zacharias och Christopher Warren-Green. Claes är verksam som lärare på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet. Han spelar på en cello av David Tecchler 1707 som är ett generöst lån av Järnåkerfonden. För mer info här

bottom of page