



Helena Ha-Young Sul
Jury 21-22 augusti &
Kammarmusikkonsert 21 augusti
Program
Musik och samtal om Wilhelm Stenhammar Pianokvartett, Allegro Brillante
Den svenskfödda konsertpianisten Helena Ha-Young Sul har sina rötter i Korea och Japan. En hängiven och etablerad konsertpianist och pedagog/mentor. Helena Ha-Young Sul inbjuds regelbundet som jurymedlem och lärare i mästarkurser och pianotävlingar nationellt och internationellt. Hennes passion att arrangera evenemang och aktiviteter för unga musiker har varit etablerade evenemang som Göteborgs pianofestival i Sverige.
Som arrangör bjuder hon in musiker från hela världen.
Hennes första officiella uppträdande, vid 7 års ålder, vann hon 1. priset vid Steinway International Pianocompetition i Hamburg, Tyskland. Därefter vann hon guldmedalj i Berlingske Tidende i Danmark, och priser i Ettlingen International Pianotävling, Tyskland och Ljunggrenska Musiktävling, Kils pianotävlingar i Sverige och Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm.
Vid 14 års ålder blev Helena Ha-Young antagen på det Kungliga danske musikkonservatorium i Köpenhamn, Danmark. Hennes första lärare var hennes mamma, Inga Törnblom och Marianne Jacobs. Andra lärare var Tom Ernst, prof. José Ribera (solo-piano), Amalie Malling, Anne Öland (kammarmusik). Hon tog examen 1998 med högsta betyg inom solo-piano och kammarmusik.
1998 utbildade hon sig på magisterexamen (Postgraduate Performance Course) i 2 år vid the ROYAL ACADEMY OF MUSIC LONDON, England.
Hennes lärare var prof. Christopher Elton.
1999-2000 studerade hon Pianoteaching-programmet med Vanessa Latarche.
År 2000 fortsatte hon vid CONSERVATOIRE DE MUSIQUE DE GENÈVE, Schweiz i Classe de Virtuosité (solistklassen) i 3 år med prof. Dominique Merlet och samtida musik med Jean-Jacques Balet. Hon tog examen med högsta betyg Diplome de Soloiste.
Helena har över 30 års erfarenhet som solopianist och kammarmusiker.
Sedan 2010 är hon grundare och konstnärlig chef för Göteborgs pianofestival i Sverige.




Stenhammarkvartetten
Kammarmusikkonsert 21 augusti
Program
Musik och samtal om Wilhelm Stenhammar
Sats 3 ur 4.e stråkkvartetten
Sats 2 ur 2.a stråkkvartetten
Pianokvartett, Allegro Brillante
Stenhammar Quartet har sedan starten 2002 etablerat sig som en av Skandinaviens främsta stråkkvartetter. Wilhelm Stenhammars verk såväl som annan svensk musik är självklart central i ensemblens repertoar, men stort fokus ligger också på wienerklassicism och samtida musik. Kvartetten beställer kontinuerligt verk av svenska tonsättare, däribland Sven-David Sandström och Per Mårtensson, men har även blivit tillägnade och uruppfört verk skrivna av tonsättare från USA, Storbritannien, Finland och Norge.
Stenhammar Quartet har gjort inspelningar av ett 40-tal verk för Sveriges Radios P2, och deltog år 2011 i en konsertserie inspelad av Sveriges Radio med all Stenhammars kammarmusik.
Tidigare skivinspelningar med kvartetten har rosats av kritiker i såväl svensk som internationell press – på den ansedda brittiska musiksajten MusicWeb-International beskrevs deras spel som präglat av ’en självklar auktoritet och tilltalande bravur’.
Stenhammar Quartet har varit föremål för ett porträtt av den franska musikkanalen Mezzo, och tilldelades 2009 Carin Malmlöf-Forsslings interpretpris av Kgl. Musikaliska Akademien. Samma år gjorde kvartetten debut i London, vilket ledde till återinvitation. Stenhammar Quartet har deltagit i festivaler och turnerat ibland annat Tyskland, England, Polen, Danmark, Finland, Indien och Algeriet.
SQ har även framträtt i svensk TV (Polarpriset, Melodifestivalen).
På cd finns kvartetten representerad med inspelningar av Lars-Erik Larssons stråkkvartetter (Daphne), W. Stenhammars samtliga kvartetter (Bis), Atterberg/Rangström (cpo) och verk av Hillborg, Mårtensson, Larsson-Gohte samt Pelo (Phono Suecia)


Eliane Reyes
Mästarklass 20 augusti
& Jury 21-22 augusti
Eliane Reyes, pianistunderbarnet, började uppträda mycket tidigt.
1988 var hon prisvinnare av Cziffra Foundation (Senlis, Frankrike) och samma år spelade hon på Tibor Varga Festival (Sion, Schweiz) och även med Royal Concertgebouw Orchestra i Amsterdam under ledning av Sergiu Comissiona.
Hon utbildades först av sin mor och fortsatte sedan med att studera vid Royal Conservatory of Brussels följt av drottning Elisabeth Music Chapel i Jean-Claude Vanden Eyndens klass. Eliane gick vidare till Hochschule der Künste i Berlin, till Mozarteum i Salzburg med Hans Leygraf, Lemmensinstituut med Alan Weiss och därefter till Conservatoire National Supérieur de Musique i Paris under ledning av Michel Beroff, Brigitte Engerer, Hans Leygraf och Jacques Rouvier. Efter studierna utsågs hon till professor i kompletterande piano vid Conservatoire National Supérieur de Musique i Paris.
I spektrumet av internationella tävlingar har Eliane vunnit otaliga priser, inklusive 1: a pris i Ettlingen, Tyskland och 1: a pris vid Cervantes International Piano Competition på Kuba. Finalist vid Montreal International Musical Competition, Clara Schumann International Piano Competition i Düsseldorf, där hon lika belönades för kammarmusik och vid Maria Canals International Music Competition, för att bara nämna några. Eliane Reyes ägnar sig åt en karriär som recitalist, solist och kammarmusiker till internationell press och publiks enhälliga beröm.
Genom sina många föreställningar har hon uppnått absolut stöd från Rheinold Blüthner, Nany Philippart, Spes, Solti och Vocatio Foundations. Bland artister som Martha Argerich eller Vladimir Ashkenazy har Eliane fått möjlighet att bjuda in recitaler och att spela tillsammans med Augustin Dumay, Ivry Gitlis, Misha Maisky och José van Dam.
Hennes diskografi består av verk av Nicolas Bacri, F. Chopin, C. Debussy, Benjamin Godard, F. Liszt, Michel Lysight, D. Milhaud, M. Ravel, A. Tansman, som en följd av detta fick hon många utmärkelser som ”Pianiste Maestro ”av den franska tidningen Pianiste,” Ring ”av Classic Info,“ Joker ”av Crescendo Magazine och en“ Supersonic ”-pris från Pizzicat och särskilt från ResMusica, där hon tilldelades“ La Clef d'or ”för sin soloinspelning av 24 Intermezzi av A. Tansman. Eliane Reyes nominerades tre gånger till ”International Classical Music Awards”.
Eliane Reyes är för närvarande professor i piano vid Royal Conservatory of Brussels.




Patrick Jovell
Mästarklass 20 augusti
& Jury 21-22 augusti
Patrick Jovell är tidigare ordförande för Svenska Pianopedagogförbundet och även Hedersmedlem. Utbildad i Sverige, USA och Frankrike har han konserterat som både solist och kammarmusiker i femtontalet länder och har medverkat i Sveriges Television, Sveriges Radio och italienska RAI.
Som utbildare har han fungerat som lektor och docent vid musikhögskolorna i Göteborg och Tilburg, Holland. Jovells studenter har erhållit priser vid svenska och internationella pianotävlingar. Som föreläsare och masterclasshållare har han på senare tid inbjudits till festivaler och andra forum i Sverige, Italien, Island, Estland, Ryssland och USA.
Jovell medverkar regelbundet som skribent och medredaktör för Svenska Pianobulletinen, pianostreet.com och magasinet The World of Piano Competitions.
Som innovatör och pianist samarbetade Patrick Jovell med en rad filmskapare i projektet "Svenska Pianofilmer", som ledde till en nominering av Svenska Filminstitutet att tävla vid den internationella filmfestivalen i Venedig. Han håller även workshops om olika ämnen, alltifrån den ryske tonsättaren Alexander Skrjabins färghörande (synestesia) till dagens digitalisering av musikutbildningar. Jovell är tidigare styrelsemedlem i Svenska Musikrådet - the National Committe of International Music Council.


Katrine Gislinge
Jury 21-22 augusti
Katrine Gislinge har spelat både solo- och kammarmusikkonserter över hela Europa och USA.
Under de senaste tre decennierna har Katrine Gislinge etablerat sig som en av Skandinaviens ledande och mest framstående pianister, och med sin formidabla vilja att uttrycka sig själv och exceptionell empati för musik positionerar hon sig som en av de mest distinkta och intressanta artisterna i Danmark.
Katrine Gislinges tolkningar kännetecknas av en darrande känslighet, där varje liten detalj i musiken blir väldigt viktig men samtidigt samlas i en tydlig och framåtblickande ström.
I hennes händer, i sin musik, lyckas hon skapa den perfekta balansen mellan det mest ömtåliga och det mest direkta, och när du lyssnar på henne går du in i ett musikaliskt utrymme av "berusande sensualitet" - som en recensent beskrev det.
Katrine Gislinges repertoar sträcker sig från Bach till den allra senaste musiken, och hon lyckas på ett vackert och fascinerande sätt få sitt personliga, känsliga spel att lägga färg och extra dimensioner till var och en av pianorepertoarens stilperioder.


Pianisten Martin Sturfält har etablerat sig som en uppmärksammad uttolkare av såväl nyare som äldre svensk musik, bl.a. genom internationellt kritikerrosade inspelningar av Stenhammar och Wiklund på Hyperion Records. Han är en flitig gäst som solist hos såväl svenska som utländska symfoniorkestrar och konserthus och är även en hängiven kammarmusiker.
Martin föddes i Katrineholm 1979 och började spela piano vid 4 års ålder. Han studerade på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och på Guildhall School of Music & Drama i London. Hans huvudsakliga lärare var Esther Bodin-Karpe, Stefan Bojsten, Paul Roberts och Ronan O'Hora.
Alltsedan 11-årsåldern har Martin varit aktiv som konserterande pianist, och hans framträdanden har tagit honom runtom i Skandinavien, övriga Europa, USA och Asien. Han har som solist samarbetat med framstående dirigenter som Herbert Blomstedt, Sir Mark Elder, Andrew Manze, Thomas Dausgaard, Vasily Sinaisky och Alexander Vedernikov med orkestrar som bl.a. NHK Symfoniorkester i Tokyo, Halléorkestern i Manchester och flertalet andra engelska orkestrar samt med samtliga svenska symfoniorkestrar, bl.a. Kungliga filharmonikerna och Sveriges radios symfoniorkester. Han har gett solo- och kammarmusikkonserter på bl.a. Nybrokajen 11 och Konserthuset i Stockholm, Wigmore Hall, Barbican Hall, Royal Festival Hall och Purcell Room i London, Concertgebouw i Amsterdam och Palais des Beaux-Arts i Bryssel.
Martins första tävlingsframgång var 1999 då han erhöll första pris i den svenska Yamaha-tävlingen. Under de följande åren vann han förstapriser i bl.a. den engelska Yamaha-tävlingen 2002, den nordiska "Blüthner-tävlingen" i Malmö 2002, John Ogdon Prize i London 2004 och Terence Judd Award i Manchester 2005.
Efter nästan ett årtionde i London flyttade Martin 2010 åter till Sverige där han numera är bosatt på den Sörmländska landsbygden där han på fritiden bl.a. ägnar sig åt biodling och äppelodling.
“Martin Sturfält’s recording is the most significant tribute to Stenhammar’s absolute understanding of the piano’s voice. Subtle, agile and beautifully shaded”
The Independent on Sunday
“…real technical brilliance, which Sturfält has in abundance. […] a masterly performance.”
Manchester Evening News
”Martin Sturfält är en mästare på komplex senromantisk pianomusik och spelar med imponerande briljans, kraft och klarhet”
Aftonbladet


Inger Sandin
Jury 21-22 augusti
Inger Sandin har tidigare varit verksam som operasångerska men är nu sedan många år artistförmedlare, agent och konsertproducent.
På uppdragsbasis har hon det senaste decenniet presenterat många av Sveriges största musiktalanger vid stora event, ofta i närvaro av kungligheter.
Inger driver plattformen/agenturen Eccoli Agency Sweden"
