top of page

Beethoven kammarmusikkonsert 

Söndag den 16 augusti kl. 16:30-17:45 

Stenhammarsalen, Konserthuset.

Ej öppet för allmänheten. Endast förbokade platser och GPF medlemmar som har företräde. 

Konserten kommer att sändas digitalt.

Program

Beethoven Romanza i F-dur för violin & piano

Beethovens cello & piano sonat i A-dur

 

Beethoven Romanza i G-dur för violin & piano

Yongmei Zhang- Gustafsson, violin & Michelle Xiaoying Wang, piano

Hampus Linderholm, cello & Mats Jansson, piano

hampus linderholm.jpeg

Hampus Linderholm har studerat grundutbildningen och solistdiplom vid musikhögskolor i Göteborg, Stockholm och Köln mellan åren 1997-2005. Hans huvudlärare var Frans Helmerson men han har regelbundet studerat även för Mats

Rondin, Torleif Thedéen och Lynn Harrell. Vid mästarkurser har Hampus tagit del av undervisning av några av de bästa lärarna i världen bland annat William Pleeth, Ralph Kirchbaum, Heinrich Schiff och dirigenten Seiji Ozawa.

Hampus har spelat på festivaler och tävlingar i Europa, USA, Nya Zeeland och medverkat vid flera tillfällen i Sveriges Radio P2, SWR och SVT. Flertalet gånger har han blivit inbjuden till kammarmusikfestivaler för att medverka som solist och kammarmusiker där Hampus har spelat i några av de största konsertsalarna i Europa samt på högt ansedda festivaler som till exempel Verbier (2002-2004), Schwetzinger Festspiele (2003), Polarpriset (2004), Seiji Ozawas kammarmusikfestival i Blonay (2005), Gotland Chambermusicfestival (2006).

Mellan åren 2007-2010 var Hampus konstnärlig för kammarmusikfestivalen ”Strängnäs Summermusic”.

Som solist har Hampus flertalet gånger spelat cellokonserter av Saint-Saëns, Schumann, Dvorak, Elgar, Haydn, Martinu och Sjostakovitj med bland annat Kungliga Filharmonin i Stockholm, GWO & SAMI. Hampus har arbetat som frilans solocellist i bland annat Dalasinfoniettan, Norrlandsoperan, Camerata Nordica, Norrbottens kammarorkester, Norrköpings Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Stavanger Symfoniorkester och Göteborgs Symfonikerna.

Sedan 2009 är Hampus fast anställd på Göteborgs Operan som stämledare och har undervisat på musikhögskolorna i Örebro, Göteborg och Piteå. Sedan år 2018-2020 har Hampus undervisat som gästande universitetslektor i cellospel på UIS i Stavanger där han har ansvarat för cellister på masternivå.

Linderholm spelar på ett italienskt instrument köpt med hjälp av ett exklusivt sponsor kontrakt från Sparbanken Rekarne i Strängnäs.
År 2014 släpptes Hampus debut album ”Nordic Cello Soul”. Den emottogs varmt av internationell press världen över.

Våren 2017 spelade Hampus som solist i Prokoviev ́s ”Symfonia Concertante” under Henriks Schäfers ledning med Göteborgs Operans orkester på stora scenen. Under 2018-20 har Hampus vid flertalet spelat samtliga Beethovens sonater med bl a Mats Jansson samt Hans-Petter Tagen. Under hösten 2020 kommer Hampus att spela samtliga Beethovens pianotrios i Stavanger tillsammans med Ingerine Dahl och Milan Rabrenovic.

MatsJansson1_Foto_HenricDaréus.jpg

Mats Jansson pianist

 

Mats Jansson föddes i Siljansnäs och kom till Norrköping som tvååring. Under gymnasietiden fick han sin pianistiska skolning av Marianne Jacobs i Stockholm och professor Robert Riefling i Oslo. Efter gymnasiet studerade han för professor Hans Leygraf vid musikhögskolorna i Hannover, Salzburg och Berlin. Vid sidan av solistdiplom från Mozarteum och musikhögskolan i Berlin har han även avlagt diplom i Liedinterpretation vid Mozarteum. 

 

Sedan vinsten i den internationella Viottitävlingen för pianister i Vercelli, Italien 1987 har han konserterat som solist, kammarmusiker, ackompanjatör och pianoduon Par i Piano, tillsammans med sin hustru pianisten Yoriko Asahara, runt om i Europa samt i USA och Japan. Han har gjort ett flertal inspelningar på skiva och för radio och är initiativtagare och konstnärlig ledare för Norrköpings kammarmusikförening samt festivalerna Musik på Museet i Leksand och Siljansnäs Kammarmusikfestival. 

 

Mats Jansson har en mycket bred repertoar, oavsett om det är soloverk, kammarmusik eller romanser. 

Han har även ett genuint intresse för den nutida musiken och har de senaste åren uruppfört musik av Gunnar Valkare, Anders Flodin, Anna-Lena Laurin, Lars-Åke Franke-Blom, Peter Lindroth och Matti Borg m fl. 

 

Mats Jansson undervisar piano och kammarmusik på Musikhögskolan vid Örebro universitet, Lektor i musikalisk gestaltning, samt piano och romansinterpretation på Vadstena sång och pianoakademi. Han har även undervisat kammarmusik vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet, interpretation vid Tokyo College of Music samt piano vid Hochschule der Musik i Karlsruhe.

Yong Mei bild.jpg

Yongmei Zhang-Gustafsson  Violin
Yongmei började spela fiol med sin far när hon var tre år gammal. Vid 12 års ålder hade hon vunnit första pris i Beijings musiktävling för unga talanger. Därefter följde studier vid musikkonservatoriet i Beijing under professor Peiyan Liu och arbete i Central Broadcasting Symphony orchestra. Hon fortsatte sedan sina studier vid London college of Music under professor Mayumi Fujikawa och avlade sin mastersexamen 1995. Hon kom till Sverige 1996 för att ta upp en tjänst som stämledare i Musica Vita. Sedan 1997 tjänstgör hon i förstafiolstämman i Göteborgs Operans orkester. Som primarie i Merintinkvartetten framför hon regelbundet både klassisk och nyskriven musik på festivaler och konserter. Vid sidan av sitt musicerande är hon även en uppskattad fiolpedagog.

Michelle bild.jpg

Michelle Xiaoying Wang började spela piano när hon är 5 år.

Hon fick magisterexamen i pianoproduktion och undervisning i Kina i 2008.

Hon studerade orkester piano program på HSM högskolan och fick magisterexamen  från Göteborgs universitet 2018.

Nu arbetar hon som pianopedagog i kulturskolan, Trollhättan stad. Hon arbetar också som frilans pianist.

bottom of page