top of page
Helena H-Y Su
Helena H-Y Sul

Helena Ha-Young Sul

Jury Online Semifinal

Jury 9-10 september

Helena Ha-Young Sul, en hängiven och etablerad konsertpianist och lärare/coach, är regelbundet inbjuden som jurymedlem och lärare i mästarklasser och pianotävlingar nationellt och internationellt.

Den svenskfödda konsertpianisten Helena Ha-Young Sul har sina rötter i Korea och Japan.

Hennes passion för att arrangera evenemang och aktiviteter för unga musiker har etablerat evenemang bland andra Göteborgs Pianofestival i Sverige och institutioner.  Som  konstnärlig ledare bjuder hon ofta in musiker från hela världen.

Hennes första officiellt framträdande, vid 7 års ålder, vann hon första priset vid Steinway International Piano Competition i Hamburg, Tyskland.

Helena har över 30 års erfarenhet som solopianist och kammarmusiker har hon uppträtt i Sverige, Danmark, andra konserter har givits i Israel, Tyskland, Frankrike, Schweiz, USA, Kina och Sydkorea. Senast har det varit framgångsrika solokonserter i Montenegro och Budapest.

Som eftertraktad coach och pedagog reser hon också till olika sommarkurser och universitet för att undervisa i masterclasses. Hon är verksam som lärare i Göteborg. Andra stora intressen är inredning och konst.

Sedan 2010 är hon grundare och konstnärlig ledare för Göteborg Piano Festival/ internationell pianotävling som stöttar unga pianister. 

För mer information: www.hayoungsulpianist.com

Christopher Elton

PROFESSOR CHRISTOPHER ELTON  

 

 

Christopher Elton föddes i Edinburgh och fick det mesta av sin musikaliska utbildning vid Royal Academy of Music i London, där han uppnådde den ovanliga utmärkelsen att få Akademiens högst presterande pris - Dip. RAM - på både piano och 'cello.

 

Christopher Eltons internationella erkännande har kommit som ett resultat av hans elevers många framgångar - mestadels vid Royal Academy of Music. Många har vunnit internationella utmärkelser, inklusive guldmedalj i Cliburn (där Anna Geniushene förra året vann Silvermedaljpriset. Andra första priser är London "World", "Top of The World", Shenzen International Piano och Montreal International Piano Såväl tävlingar som andra som Jaen, Newport, Dudley och New Orleans. Ytterligare framgångar har kommit med fem pristagare i relativt nyliga Leeds International Piano Competitions samt i Tchaikovsky, Leipzig Bach, Dublin, Shanghai och Taiwan Competitions och många andra Studenter har också varit framgångsrika i det prestigefyllda priset Young Concert Artists i New York, såväl som i London Young Concert Artists Trust. Många av hans elever är nu inspelningsartister, inklusive Freddy Kempf, Yevgeny Sudbin, Joanna MacGregor, Inon Barnatan och Benjamin Grosvenor.

 

Medan hans prioritet länge har varit hans arbete vid Royal Academy, London, tackade Christopher Elton nyligen ja till en inbjudan att gå med i pianofakulteten vid Yale School of Music som gästprofessor för andra terminen 2017/2018. Han har också varit mycket efterfrågad utomlands både som lärare och som jurymedlem för internationella tävlingar. Under de senaste åren har han gett masterclasses i USA, Japan, Israel, Korea, Australien, Taiwan, Hongkong, Spanien, Tyskland och Irland och Vietnam, många av dem för viktiga konservatorier eller universitet. Han har också varit jurymedlem vid många viktiga internationella tävlingar - The Cliburn, Moskva (Tchaikovsky), Dublin, Leeds, Busoni (Bolzano), Rubinstein. Vienna Beethoven, Shenzen och China International för att bara nämna några. Han har också gett konserter i Storbritannien, USA, Irland, Spanien, Australien och Vietnam.

 

Han var pristagare i flera brittiska och internationella pianotävlingar, spelade och sände regelbundet både som solist och i kammarmusik. Samtidigt arbetade han som frilanscellist med de stora Londonorkestrarna.

 

Christopher Elton var keyboardchef vid Royal Academy of Music i London (där han valdes till fellow 1983) från 1987 till 2011. 2002 tilldelades honom titeln professor vid University of London. Han innehar nu också titeln emeritus chef för piano, och har fortfarande en stor klass av studenter vid Royal Academy of Music.

Christopher Elton

Christopher Elton

Jury 9-10 september

Mästarklass10 september 

Galina Ehrngren
image.png

Galina Ehrngren studerade vid konservatoriet i S:t Petersburg hos prof. N.Golubovskaya. Hon har erfarenhet av pianoundervisning i både S:t Petersburg och Stockholm. Rektor för Maestro Academy.

Hon är författare till flera läroböcker med pianometodik i fokus. Bland annat en lärobok för nybörjare "Pianoresan" som är en kombination av rysk klassisk pianoskola och nyare undervisningsmetoder som praktisk harmoni och hörsellära samt olika former av musikskapande som improvisation. Boken har använts i Sverige sedan 2005.

Galina Ehrngren är grundare och konstnärlig ledare för Stockholm International Music Competition (SIMC). Hon har mottagit Mai von Rosens Piano Teacher Award 2020 som delas ut av Kungliga Musikaliska Akademien.

Galina Ehrngren

Jury 9-10 september

Mästarklass 10 september 

Aisa Ijiri
Aisa Ijiri

Aisa Ijiri is Concert Pianist, Steinway Artist, Producer and Artistic Director of the Tokyo International

Piano Association (TIPA) and the Montecatini International Piano Competition.

Following her sensational debut recitals at the Tokyo Opera City (2010), the Carnegie Hall in New

York (2017) and the Royal Albert Hall in London (2021), Aisa has established herself as one of the

award-winning concert pianists and has been described as, “a special talent whose European

sophistication, fierce passion and poetic sentiment create an artistic atmosphere”- Record Geijutsu,

Tokyo.

Born in Kyoto in Japan, Aisa made her European debut at the age of 15 as a concerto soloist at the

Philharmonic Hall, Warsaw and as a recitalist at the Konserthuset, Stockholm.

www.aisaijiri.com

Aisa Ijira

Jury Online Semifinal

Niklas Sivelö
Nice colour one.jpg

Niklas Sivelöv

Jury 9-10 september 

Som en av de ledande skandinaviska pianisterna har den prisbelönte pianisten och kompositören Niklas Sivelöv tagit sin karriär till nya internationella höjder med en omfattande katalog med inspelningar för skivbolag som BIS, Caprice, Dacapo, Naxos, Toccata Classics och AMC Classical, några varav har belönats med Diapason d'or, CHOK och Penguin Rosette. Hans konsertkarriär spänner över fyra kontinenter, inklusive arenor som Leipzig Gewandhaus, Barbican, Carnegie Hall, Kennedy Center, Tivoli Köpenhamn och Atheneum i Bukarest.

Han har vunnit kritikerros och förtrollat ​​publiken för sitt konstnärliga temperament, oklanderliga teknik och trollbindande scennärvaro.

Hans breda konsertrepertoar omfattar Bach till Skryabin, skandinaviska kompositörer och vidare, och inkluderar cirka 50 pianokonserter, inklusive sex egna. Som kompositör innehåller hans verkkatalog sex symfonier, 24 preludier för piano och flera kammarmusikstycken.

Niklas Sivelöv är också en framstående improvisatör, med flera framgångsrika inspelningar och samarbeten: CD-skivan Improvisational 1 blev en sensationell succé på The Independent Music Awards, där han som den första skandinavisken vann priset för bästa klassiska album och fick People's Choice Tilldela.

Bland de ledande orkestrarna som Niklas Sivelöv har uppträtt med är Stockholmsfilharmonikerna, Zürich Tonhalle, Suisse Romande (Genève) och Prags radiosymfoni under ledning av många framstående dirigenter, bland dem Alan Gilbert, Esa-Pekka Salonen, Kristjan Järvi, Sakari Oramo, Mario Venzago Jukka-Pekka Saraste , Grzegorz Nowak, Janos Fürst och Leif Segerstam Bland instrumentalisterna som han har uppträtt med är den svenske klarinettisten Martin Fröst, cellisten Leonid Gorokhov, flöjtisten Patrick Gallois och violinisten Zakhar Bron.

Niklas Sivelöv växte upp i Skellefteå i norra Sverige, där han började spela orgel som sexåring; hans första kompositioner följde strax efter. Han spelade på gehör tills han var 14, då han började på traditionell pianoundervisning och lärde sig läsa noter. Han studerade med bland andra Gabriel Amiras och Maria Curcio Diamond, elever till den berömda Heinrich Neuhaus och Artur Schnabel.

Han bor i Malmö och är professor vid Det Kongelige Danske Musikakademi i Köpenhamn. Hans bok om konsten att spela piano, destillerad från en livstid av framförande och studier, kom ut 2018. Han adlades nyligen av drottningen av Danmark som riddare av Dannebrogsorden.

Danijel Gasparovic
Danijel Gasparovic

Han är pianoprofessor vid SUDIGO i Zabok och verkställande och konstnärlig ledare för den konstnärliga organisationen Cristoforium, som organiserar konsertserier i toppklass i Kroatien och utomlands och en mängd annat viktigt kulturellt och pedagogiskt innehåll.

 

Danijel Gašparović är VD och grundare av företaget för konstnärsledning och tjänster inom kultur CristoforiumArt som representerar några av de mest respekterade lokala och internationella artisterna som Julian Rachlin, Roman Simovic, Milos, Andrey Gugnin och andra och organiserar ett antal respektabla kulturevenemang i samarbete med partners från Kroatien och utomlands samt tillhandahåller olika tjänster inom kultur.

 

Han var jurymedlem i Santa Cecillia International Piano Competition i Porto, WPTA IPC Spanien i Madrid, Oskar Rieding IPC i Slovenien, New Generation IPC&Festival i

Moskva, Flygel i Palace Festival&IPC i St. Petersburg och många andra. Han fungerar som styrelseledamot i den nationella styrelsen för tävlingen i Kroatien.

 

Danijel Gašparović är ordförande för World Piano Teachers Association Kroatien och konstnärlig och verkställande ledare för Kašman-festivalen i Mali Lošinj.

 

Tillsammans med sin far är han ägare till den största och mest värdefulla privata samlingen av historiska pianon i södra - östra delen av Europa - Gašparović’s Piano Collection.

Danijel Gasparovic
Jury 9-10 september
Herdis Linnet August
Herdis Agusta Linnet

Herdis Ágústa Linnet

Herdís Ágústa Linnet (1998) tog kandidatexamen i klassiskt pianospel från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, våren 2022 och går nu sin masterutbildning på samma skola. Herdís var del av Islands symfoniorkesterns Ungdomsorkester i flera år, där hon spelade både trumpet och piano/celesta. Herdís har sjungit som medlem i Harmrahlid kören med artisten Björk Guðmundsdóttir i New York som del av hennes show Cornucopia. Herdís har kommit fram som pianist med Kongl. Teknologkören i Stockholm, spelat orgel och piano med Hamrahlid-kören och uppfört nyskrivna stycken av unga kompositörer, både på Island och i Sverige. Herdís har även studerat jazzpiano och komponerat musik för kör, samt arrangerat isländsk folkmusik. Herdís har genom åren tilldelats några utmärkelser på festivalen Nótan på Island, som pianosolist och trumpet kammarmusiker.

Herdis Ágústa Linnet
Jury Online Semifinal
Patrick Jovell
PatrickJovell

Patrick Jovell 

Jury Online Semifinal

Jury 9-10 september

Mästarklass 10 september 

 

Patrick Jovell är tidigare ordförande, nu hedersmedlem i Svenska Pianopedagogförbundet (EPTA - Sweden).

Utbildad vid musikhögskolor i Sverige, USA och Frankrike har han givit konserter som både solist och kammarmusiker i femton länder och bl.a. medverkat i Sveriges Television, Sveriges Radio och Italienska RAI.

Som pedagog har han fungerat som universitetslektor och docent vid musikhögskolorna i Göteborg, Sverige och Tilburg, Nederländerna. Jovells elever har fått priser vid svenska och internationella pianotävlingar.

Som föreläsare och masterclass-hållare har han nyligen bjudits in till festivaler, konferenser och andra forum i Sverige, Italien, Island, Estland, Polen, Serbien och USA.

Jovell medverkar regelbundet som skribent och redaktör för EPTA Sweden Magazine, Piano Street Magazine och tidningen The World of Piano Competitions. I denna egenskap har han även fått uppdrag från Chopin Institutet i Warszawa.

Som innovatör och pianist samarbetade Patrick Jovell med ett antal filmskapare i projektet "Svenska pianofilmer", vilket ledde till en nominering av Svenska filminstitutet för att tävla på den internationella filmfestivalen i Venedig.

Han håller workshops i olika ämnen, alltifrån Alexander Skrjabins färghörsel (synestesi) till dagens pågående digitalisering av musikutbildning.

Jovell är tidigare styrelseledamot i Svenska Musikrådet - den nationella kommittén för The International Music Council (IMC/UNESCO). Han har åtnjutit stöd från Kungliga Musikaliska Akademien, Svenska Institutet, Wallenbergstiftelsen och som fransk statsstipendiat.

Hemsida: www.patrickjovell.com

bottom of page